AV Archivist

AV Archivist

Kamerák a Holdon

Archív filmek az Apollo-11 expedíció ötvenedik évfordulóján

2019. július 16. - Barkóczi Janka

Ötven évvel ezelőtt, helyi idő szerint 1969. július 16-án 9:32 perckor lőtték fel az Apollo-program űrhajóját a Kennedy Űrközpontból, a fedélzeten Neil  Armstrong parancsnokkal, valamint Buzz Aldrin és Michael Collins asztronautákkal. 76 óra és 240 000 mérföld utazás után, július 19-én, az Apollo-11 Hold körüli pályára állt. A következő napon Armstrong és Aldrin az Eagle holdkomp fedélzetén leereszkedett a Hold felszínén elterülő lávasíkságra, majd Armstrong kilépett a járműből és elmondta a szállóigévé vált mondatot: „Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek!” Később Aldrin is követte, aki fényképeket készített, teszteket végzett és a houstoni kapcsolaton keresztül beszélt Nixon elnökkel. Az Eagle július 21-én elhagyta a Holdat, és ismét csatlakozott a Columbia nevű parancsnoki űrhajóhoz, hogy a sikeres expedíció résztvevői megkezdjék az utat hazafelé. A visszatérő egység végül biztonságosan landolt a Csendes-óceánban július 24-én.

A legendás küldetés apró, de annál fontosabb részlete, hogy a Holdra szállás teljes folyamatát speciális televíziós kamerák rögzítették, melyek továbbították az adást a földi irányítóközpontba. Az űrhajósok az általuk készített felvételekért később megkapták az Amerikai Operatőrök Társaságának (ASC) tiszteletbeli tagságát. De vajon mi történt azóta ezekkel a filmekkel?

Neil Armstrong gyakorol az Apollo-11 speciális TV kamerájával a NASA felvételén

 

Egy aukció: A Gary George-gyűjtemény

Gary George, a NASA egykori gyakornoka, 1976-ban egy aukción rendkívül jutányos áron megvásárolt hatvanöt doboznyi vegyes videofelvételt. Ezek többségét később eladta különböző helyi televíziós csatornáknak, akik újrahasznosították a szalagokat. Apja bölcs tanácsát követve azonban azt a három dobozt megtartotta, amin kis címkéken ez a felirat állt: "APOLLO 11 EVA | July 20, 1969 REEL 1 [-3]."  Amikor 2009-ben, a negyvenedik évfordulón hirtelen megnőtt az érdeklődés a kapcsolódó anyagok iránt, George elvitte az Ampex videoszalagokat egy profi archivistához, hogy megnézze, érdemes lenne-e őket értékesíteni.

Ekkor derült ki, hogy ezek a filmek valójában a Holdra szállás eredeti felvételei, amit a NASA korábban teljesen véletlenül, mindössze 217,77 dollárért kínált megvételre. Hogy a szerencsés gyakornok mennyire jó üzletet csinált, az 2019. július 20-án, az ötvenedik évfordulón fog kiderülni, amikor a Sotheby’s aukcióra bocsátja a filmeket. A 2 óra 24 percnyi felvételen a Holdra lépést, a Nixon elnökkel folytatott beszélgetést és az amerikai zászló kitűzését is megnézheti az új tulajdonos. A tétel kikiáltási ára 700 000 dollár, de a szakemberek szerint az összeg akár 2 millióig is felmehet.

Egy fim: Apollo 11 (r.: Todd Douglas Miller, 2019)

Szintén az expedíció archív felvételeiből készült az ötvenedik évfordulóra a CNN monumentális produkciója, Todd Douglas Miller Apollo 11 című dokumentumfilmje, amely a National Archives gyűjteményében levő, jórészt ismeretlenül lappangó 279 tekercset dolgozza fel. Az itt látható mozgóképek elképesztően részletgazdag, nagy felbontású dokumentumai a hihetetlen kalandnak, melyek többsége különlegesen jó minőségű, 65 és 70 mm-es nyersanyagra készült. A kópiák többsége szerencsére kiváló állapotban maradt meg, mert a NASA archivátorai különösen szakszerűen kezelték őket, így kevés restaurálást igényeltek. Miller filmje kronologikus sorrendben, a teljesség igényével mutatja be a Holdra szállás történetét, és a sok ismerős kép mellett rengeteg olyan jelenet is felbukkan, amellyel korábban még soha, sehol nem találkozhatott a közönség. A  produkció kollégái az archívokat digitalizálták, és a látványhoz megkeresték a megfelelő eredeti hanganyagot is. A sziszifuszi munkának köszönhetően végül egy lenyűgözően részletes, a Holdra szállás kulisszatitkaiban bővelkedő összeállítás született. Nem véletlen, hogy a film az idei Sundance filmfesztiválon elnyerte a legjobb vágásért járó díjat.

Az Apollo 11 az egész világon sikeresen fut, magyarországi forgalmazásról azonban nem tudni. Aki mégis szeretné látni, úgy ahogy azt a különleges, kifejezetten mozivetítésre szánt anyag megérdemli,  július 24-én az Urániában egyetlen egyszer elcsípheti. 

Egy honlap: Apollo 11 in Real Time

A hagyományos bemutatási módokon túl az Apollo-11 archív filmfelvételei helyenként egészen különleges formában is felbukkannak. Az Apollo 11 in Real Time az évfordulóra publikált multimédiás honlap egy példátlanul ambiciózus projekt, mely szó szerint betekintést kínál az ötven évvel ezelőtti eseményekbe. A Miller Apollo 11 filmjébe is bedolgozó Ben Feist és munkatársa, Stephen Slater nem kevesebbet vállaltak, mint hogy rekonstruálják az expedíciót, és lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy az archív hangok és képek révén visszautazzon az időben. Egyetlen kattintás után bármikor élőben bekapcsolódhatunk a holdmisszióba, és 2000 fénykép, az irányítók 11 000 órányi hanganyaga, a központ és az űrhajósok filmfelvételei, valamint számos egyéb időben szinkronizált archív dokumentum és adat között barangolhatunk. Ott vannak a legendássá vált pillanatok, mint a rakéta indítása (00:00:00), az Eagle landolása (102:46:02), vagy Armstrong első lépései a Holdon (109:23:40), de a sztori legkisebb részleteit is élvezhetjük mint például az, amikor Buzz Aldrin úgy dönt, hogy zenét fognak hallgatni és felteszi Peggy Lee és Barbra Streisand dalait (83:48:57).

moon01.JPG

A több napos, tényleg valós időben követhető történet legizgalmasabb része, hogy az irányítóközpont összes csatornájába, minden dolgozó beszélgetésébe belehallgathatunk. Mintha mi magunk is a csapat részévé válnánk, mert a filmekkel kombinált hangfelvételek olyan átélhető közelségbe hozzák a múltat, hogy a feszültség szinte tapinthatóvá válik. A felhasználó észre sem veszi és teljesen elmerül a játékban, újabb és újabb részleteket, újabb és újabb összefüggéseket fedez fel. Talán ez a projekt a legkreatívabb megoldás, igazi jó gyakorlat arra, hogyan lehet archív felvételeket a 21. század technikai eszközeivel izgalmas és tartalmas módon bemutatni.

A honlapra az évforduló idején különösen érdemes rákattintani, mert a "Now" gomb megnyomása után ötven évvel korábban, de pontosan az adott pillanatban lehet bekapcsolódni az expedícióba.

moon02.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://avarchivist.blog.hu/api/trackback/id/tr6514947822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.07.16. 20:49:35

Kár, hogy az idegen technológiát, amivel le/felszálltak a Holdra/on, azt nem mutatjá be :(
süti beállítások módosítása