AV Archivist

AV Archivist

Az utolsó tasmán tigris

Frissen felfedezett film az NFSA gyűjteményében

2020. május 21. - Barkóczi Janka

Az ausztrál nemzeti filmarchívum gyűjteményéből előkerült egy filmfelvétel, amely ismereteink szerint az utolsó, amin a tasmán tigris egy példánya látható.

A Tasmania the Wonderland című 1935-ös ismeretterjesztő útifilm 21 másodperces klipben mutatja meg Benjamint, a tasmán tigrist (thylacinus cynocephalus), aki egykor a hobarti Beaumaris Állatkert lakója volt. A most megtalált 35 mm-es fekete-fehér nitrofilm azért fontos és drámai egyben, mert a készítés után 18 hónappal az állat sajnos elpusztult, vele pedig az egész faj kihalt.

A teljes hosszában 9 perces, töredékesen fennmaradt film alkotója valószínűeg Sidney Cook (1873–1937), brisbane-i rendező, aki az ausztrál mozgókép egyik pionírja volt. Cook a 30-as évek közepén azzal a megbízással utazott Tasmániába, hogy forgasson egy filmet, amely a sziget különleges élővilágát és kultúráját népszerűsíti. A magyarul erszényesfarkasként is ismert tasmán tigrist már csak a főváros állatkertjében örökíthette meg, nem véletlen, hogy a narrátorszöveg külön hangsúlyozza az állat ritkaságát.

A anyag hosszú ideig elfeledve pihent az NFSA  (National Film and Sound Archive of Australia) gyűjteményében, de a felfedezés után a dokumentum jelentőségét felismerő kutatók közzétették azt. Az intézmény munkatársai általában is kiemelt figyelemmel kezelik az élővilág ritkaságait és veszélyeztetett fajait megörökítő filmeket, és ezeket megpróbálják megmenteni az utókornak. Bár a valódi tasmán tigriseket a film nem támaszhatja fel, a mozgókép publikálása felhívja a figyelmet arra, hogy milyen komoly szerepe lehet az audiovizuális archívumoknak a természeti környezet változásainak dokumentálásában.

Az utolsó ismert tasmán tigris, Benjamin, a hobarti állatkertben, 1933-ban (forrás: Wikipédia)

Forrás: 

Tasmania the Wonderland, 1935. NFSA title: 55567

Simon Smith: Last Tasmanian Tiger: 'New' Footage of extinct thylacine found. NFSA.gov.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://avarchivist.blog.hu/api/trackback/id/tr9815710728
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása