AV Archivist

AV Archivist

Daloló csontok

A szovjet röntgen-hanglemezek titka

2018. december 07. - AVarchivist

Vajon melyik a világ legkülönösebb hanghordozója? Jó eséllyel azok a hanglemezek, melyek a hidegháború éveiben nagyipari mennyiségben készültek a szovjet kórházakból kikerülő, használt röntgenfelvételekre.

A Szovjetunióban az 1950-es évektől tiltott volt a nyugati könnyűzene, az élelmes lakosság mégis megtalálta a módját, hogy megismerhesse a legnépszerűbb előadókat. Mivel a bakelitek terjesztése drága és kockázatos volt, kerestek egy hasonló anyagot, amire a becsempészett eredeti alapján másolatokat lehetett készíteni. A röntgenfelvételekhez használt lemezek könnyen alakíthatónak és elég tartósnak bizonyultak, és az élvezeti értékükön alig rontott, hogy a csillogó fekete barázdák helyett az egykori páciensek testrészeinek képei díszítették őket. Az alapanyagot kórházak szemétgyűjtőiben találták, de ha éppen többre volt szükség, mindig akadt valaki, aki vodkáért vagy más alapon szerzett utánpótlást. Ezekbe a röntgenfelvételekbe aztán aprólékos munkával, egyenként karcolták bele a zenét, ami legfeljebb néhány perc lehetett és hangzásban ugyan meg sem közelítette az eredetit, de a semminél mégis jobb volt. 

Mivel a termékre egyre nagyobb kereslet mutatkozott, Leningrádban Arany Kutya néven külön kis társaság specializálódott a gyártásra. A tevékenység természetesen elég kockázatosnak számított, mert nem csak a másolandó hanglemezek  és a röntgenfelvételek megszerzése volt problémás, de terjeszteni is a fekete piacon kellett. Akit egy-egy koponyás vagy bordás lemezzel elkaptak, azt több évnyi börtönre ítélhették, ami persze nem feltétlenül akadályozta meg az illetőt abban, hogy büntetését letöltve ismét beszálljon az üzletbe. Az illegális zenegyár története az 1960-as évek közepén ért véget, amikor a szalagos hanghordozók megjelenése visszavonhatatlanul új korszakot nyitott. A bizarr, emberi röntgenképeket ábrázoló lemezek olykor ma is feltűnnek a bolhapiacokon, de kapcsolódik hozzájuk egy kutatás is, melynek honlapja az X-Ray Audio  sok további érdekességet tartalmaz. A röntgen-hanglemezek archívuma egyszerre hang- és képgyűjtemény, és ebben a kombinációban feltétlenül az egyik legsajátosabb.

A daloló csontokat itt lehet meghallgatni:

Izgalmas dokumentumfilmes bevezetés a témába, több olyan megszólalóval, aki maga is érintett volt.

X-Ray Audio: The Documentary

És ha ennyi nem volt elég, a Kitchen Sisters podcastját itt lehet meghallgatni. 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://avarchivist.blog.hu/api/trackback/id/tr2814447454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása