AV Archivist

AV Archivist

Frankenstein feltámad

Restaurálták a 200 éves rémtörténet első filmváltozatát

2018. november 25. - AVarchivist

Mary Shelley örökzöld története a megszállott Victor Frankensteinről és torz teremtményéről idén ünnepli 200. jubileumát. A rémmese nem csak az olvasók mindenkori kedvence, de megszületése óta számos filmadaptációt is inspirált. Az első némafilmes feldolgozást az amerikai Edison cég készítette el 1910-ben, amit megszámlálhatatlanul sok újabb verzió követett. A Library of Congress audiovizuális gyűjteményének munkatársai nemrég tették elérhetővé a restaurált ősváltozatot, a munkáról pedig egy blogposztban számoltak be. 

A wisconsini magángyűjtő, Alois F. Dettlaff, az 1950-es években szerezte meg az Edison-film nitrokópiáját egy nagyobb csomag részeként. A filmmel kapcsolatban sokáig csak az a néhány kép és tartalomleírás állt rendelkezésre, melyet a gyártó az Edison Kinetogram katalógusban publikált 1910. március 15-én. Az elhivatott filmvadász az anyag értékét kezdetben nem is mérte fel igazán, egészen addig, míg ki nem derült, hogy ez a tétel is szerepel az Amerikai Filmintézet 10 legkeresettebb elveszett filmet tartalmazó, 1980-ban kiadott listáján. 

Dettlaff ezután sok helyen bemutatta a kincset, saját DVD-t is megjelentetett belőle (általában ennek egyes jelenetei keringenek ma a különböző videómegosztókon), de az eredetit semmilyen körülmények között nem volt hajlandó kiadni a kezéből. 2005-ben bekövetkezett halála után még majdnem egy évtized telt el, mire a film, a gyűjtemény más darabjaival együtt, a Library of Congress tulajdonába került, ahol a digitális felújítás megkezdődhetett.

Az itt látható tizenkét és fél perces mozgókép az egyetlen verzió, ami nagyjából épen fennmaradt. A kópia rossz állapotban volt, de mindössze a főcím és az első feliratot tartalmazó inzert hiányzott belőle, amiből az előbbit egy másik archívumban megtalálható másolatból sikerült pótolni, utóbbit pedig a többi inzertnek megfelelő grafikai stílusban készítették el újra. A kísérőzene szintén kortárs szerzemény, melyet Donald Sosin kifejezetten a restaurált verzióhoz alkotott.

A film jelenleg a Library of Congress National Screening Room nevű online gyűjteményének része, ahonnan szabadon letölthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://avarchivist.blog.hu/api/trackback/id/tr2114391856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása